Terug naar Startpagina verkiezingen

 

We spraken met Dirk Pieters, Burgemeester en lijsttrekker Halse kartel CD&V – NVA

U spreekt als lijsttrekker van CD&V. We hadden graag uw visie op het Halse carnaval?

We zijn heel gevoelig aan het draagvlak van het carnaval. Daardoor heb ik me op een bepaald moment zelfs een slechte reputatie gemaakt bij carnavalgroepen. Ik ben nogal streng geweest tegen een aantal dingen in het begin van de vorige legislatuur. Ik herinner mij dat vroeger op dinsdagmorgen begrafenissen gestoord werden door de laatste feestvierders! Volgens mij kon dat echt niet. Dan hebben we gezegd dat het om zes uur moest uit zijn.

Een ander voorbeeld was het nachtlawaai van sommige groepen. Ze gaan een café binnen en laten buiten hun geluidsinstallatie op maximum staan. Er is relatief weinig plezier aan dat lawaai maar wel veel overlast. Ook tegen de alcoholconsumptie zijn we opgetreden. Uiteraard worden er die dagen veel pintjes gedronken maar jenevers, whisky en andere vormen een gevaar. We hebben dat preventief aangepakt. Het aantal slachtoffers is enorm verminderd.

Dat waren voor sommigen onpopulaire maatregelen. Maar het is mijn bedoeling dat de mensen hun kinderen naar het carnaval kunnen laten gaan zonder voortdurend met de schrik te zitten. Ook voor de ouderen is het belangrijk om zonder angst voor agressie buiten te komen.

Ik wil ook iets zeggen over het laatste jaar. Bij Halattraction was er onenigheid. We vinden dat spijtig maar we gaan ons daar zeker niet mee bemoeien. Het is niet aan het stadsbestuur om daar tussen te komen. We gaan dus zeker niet sanctionerend optreden. We hebben nu de vraag vanwege Halattraction het carnaval te mogen organiseren en uiteraard gaan wij daar onze volle medewerking aan geven. We beschouwen Halattraction als een vereniging als een ander.

Het is niet mijn bedoeling dit thema uit te diepen maar nu we toch daarover spreken, verwijs ik naar het artikel dat ik er over schreef in de vorige editie van De Luuper van Halle. Ik meen dat elkeen die zich met het carnaval bezighoudt, maar ook elke burger van deze stad, recht heeft op een mening over de toekomst van het feest. Blijft het een carnaval of wordt het een festival?

Deze discussie moet binnen de carnavalwereld gebeuren! Ik zou persoonlijk ook niet graag hebben dat het in de richting van een festival evolueert. Maar zelfs indien dit zou gebeuren dan is het de taak van het stadsbestuur om te kijken of dit kan georganiseerd worden op een veilige manier. En als wij dat kunnen, gaan we dat toelaten. Wij hebben natuurlijk een eigen mening en die we ook kenbaar maken ook in gesprekken met de verantwoordelijken.

De stad levert wel een belangrijk pakket middelen. Dit kunnen we enkel maar verantwoorden in de mate dat er een groot draagvlak bestaat voor het carnaval. Met andere woorden, het mag niet in een richting gaan dat steeds meer mensen zich ergeren of dat steeds meer mensen afhaken. Dan krijgen we een probleem om die grote inspanningen verder te verantwoorden.

Die inspanningen liggen voornamelijk op het financiële vlak. Als je alle prestaties telt die het stadsbestuur levert dan is dat toch omvangrijk. Er zijn politiediensten, technische diensten, Nadar-afsluitingen, kosten van het verwijderen van het vuil. We komen aan een kostenplaatje van meer dan zes miljoen oude Belgische frank. Je mag niet vergeten dat daar bovenop de foor wordt uitbesteed aan Halattraction, wat voor ons gederfde inkomsten zijn.

Als we die financiële inspanning opbrengen dan moeten we er ook voor zorgen dat de belastingbetaler mee achter dat carnaval kan staan. Daarom hopen we dat de carnavalgemeenschap het verder op een manier doet die bij de bevolking blijft aanslaan. Daarmee is ook niet gezegd dat er niets mag veranderen aan het carnaval. Er zal altijd een strijd zijn tussen moderniteit en traditie.

Om het schematisch te stellen! Het traditionele carnaval betrekt de deelnemers bij de activiteit terwijl een festival eerder een passieve gebeurtenis is. Men komt kijken en gaat daarna weer weg.

Inderdaad! Ik wil het diplomatisch uitdrukken door te stellen dat we niet in deze discussie rechtstreeks willen tussen komen. Voor ons is het wel zo dat we de die grote uitgaven kunnen doen zolang er een grote groep mensen achter staat.

Onze steun aan carnavalgroepen mag ook niet onderschat worden. De groepen zelf krijgen nu ook een subsidie. En net als voor alle andere verenigingen gaat die subsidie elk jaar met tien percent omhoog. Dit doen we omdat we overtuigd zijn dat een middenveld heel belangrijk is. Bovendien leveren we allerlei vergunningen voor fuiven en opluchtactiviteiten.

Daarom zeg ik aan de carnavalwereld: “Er zijn zware inspanningen geleverd, maar nu moeten we het even houden op dit niveau!” Dat zal misschien ontgoochelend zijn voor sommigen. Maar ik zeg er ook bij dat we over concrete voorstellen altijd kunnen praten.

Ik meende te begrijpen dat U daarmee ook stelde dat U geen carnavalloods kunt beloven!

De carnavalwereld vraagt een loods. Maar indien we dit nu in ons verkiezingsprogramma zetten zal dit niet geloofwaardig zijn, want we hebben er in het verleden ook niets voor gedaan. Waarom hebben we dit niet gedaan? Er moet ergens een gebouw of grond vrijkomen, voldoende groot. Gronden zijn afschuwelijk duur ook op industrieterreinen. Indien je al die groepen er wilt in krijgen zal dit een enorme hangar moeten worden. Deze zal ook niet het hele jaar door benut worden maar we kunnen er niet voor de helft van het jaar een stadsmagazijn van maken.

Een aantal groepen heeft echt grote problemen maar er zijn ook een aantal die helemaal geen vragende partij zijn omdat ze een vaste stek hebben! Ik geloof dat de mensen zelf hun problemen kunnen aanpakken. Ik geloof in de gedecentraliseerde aanpak. Ik ben al veel groepen gaan bezoeken waar ze nu bezig zijn. Het heeft zijn eigen ambiance. Ik geloof niet dat we voor die enkele groepen met problemen een oplossing moeten aanbieden voor iedereen. Het is ook wat ideologisch. De overheid moet niet in alles voorzien. Het is een amusement en er zijn nog zoveel andere noden in de samenleving. De vraag stelt zich of dit een super-prioriteit is bij het aanwenden van de belastingsgelden. Ik zeg dus niet dat ik tegen een loods ben. Ik zeg enkel waarom we in het verleden er geen gebouwd hebben en waarom we er geen beloven voor de komende jaren.

Sommige loodsen stellen toch wel ernstige problemen voor de mensen die er werken en de stad zou daar toch kunnen tegemoet komen.

De dag dat de groepen gaan werken in een loods van de stad moet dat gebeuren met de nodige milieuvergunningen. Er zal industriële afzuigapparatuur moeten komen, spuitcabines, enz. Dat worden ontzettende investeringen.

Is er een studie gemaakt over die kostprijs van een carnavalloods? Het moet toch mogelijk zijn dat er een ernstige studie gemaakt rond de baten en kosten van zo een project. Niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk! Ik vind dat er een probleem bestaat dat moet aangepakt worden door de stedelijke overheid.

Eigenlijk hebben we er al dikwijls over gesproken op het Schepencollege. Het zou tof zijn, moesten we de carnavallisten kunnen content stellen. Het probleem is enkel! Waar bouwen we die loods en hoeveel gaat het kosten? Hoe groot moet die loods zijn? Hoeveel kosten dan milieuvoorzieningen? Dat zal gauw meer kosten dan veertig miljoen oude Belgische frank. We hebben inderdaad geen studie maar ons gezond verstand en ervaring zegt dat dit zoveel zal zijn.

CD&V belooft geen loods voor de komende legislatuur. Maar indien mogelijke coalitiepartners dit punt stellen, wat zal dan uw houding zijn?

Ik denk dat diegenen die het wel beloven zich sympathiek willen maken. Maar ze moeten goed weten dat indien ze het niet kunnen realiseren, ze nadien erop afgerekend zullen worden.

Je moet weten dat de financiële toestand van de stad goed is maar dat er niet veel overschot is. We gaan voor een zwembad. We willen verder investeren in vernieuwing van de wegen. Om de belastingen niet te moeten verhogen moeten de andere uitgaven in toom gehouden worden. We gaan dus niets bijkomend beloven. Partijen die een loods beloven zullen misschien een punt schoren maar je moet hun totale prioriteitenlijst bekijken.

Veronderstel dat er een ongeluk gebeurt met een geïmproviseerde loods. Dan zal de stad toch tegenover een reële verantwoordelijkheid gesteld worden?

Ik heb destijds een variant voorgesteld. De stad kan een grond ter beschikking stellen. Deze in erfpacht geven. Daarop kan de carnavalgemeenschap samen een loods bouwen. Nu kosten die loodsen ook geld aan de carnavalgroepen. Kunnen ze niet samen een project uit werken en daarmee naar ons komen? Ook Halattraction kan uit haar schelp komen. Maar dan wordt het een ander dossier. Nu vraagt men dat de stad een loods bouwt. Maar indien er een voorstel komt waarbij de financiële kost voor de stad eerder beperkt is, zal ik me daar niet tegen verzetten.

Een loods op kosten van de stad zal dus niet gaan. Maar moest er een voorstel komen van de carnavalgemeenschap of van een mogelijke coalitiepartner betreffende een andere formule, dan is dat voor U een haalbare kaart. Hoeveel mag dat dan kosten aan de stad?

Ik heb daar geen onmiddellijk antwoord op maar het zal een éénmalige kost zijn en niet iets dat elk jaar terug komt. Stel dat we een grond moeten kopen en die zou ons bijvoorbeeld tien miljoen oude Belgische frank kosten, dat lijkt me bespreekbaar.

Onze bedoeling is te peilen naar de bereidheid bij de mogelijke coalitiepartners om het dossier aan te pakken. Om het even hoe het opgelost wordt.

Je schat blijkbaar de zaak hoog in! Ik ben al bij talrijke groepen langs geweest. Eigenlijk is er daar telkens een goede sfeer en de mensen zijn daar toch goed bezig. Maar uw vraag leeft. Telkens een nieuwe Prinsj uit de ton komt moet ik mijn burgemeestersjerp afgeven. En telkens daaropvolgend krijg ik de boodschap over de loods. Politiek is keuzes maken. Je kunt niet op alles ja zeggen. Ik ben niet tegen een carnavalloods maar ik kan ze niet beloven. We staan open en willen reële inspanningen doen. Maar ik hoop dat dit het debat rond carnaval niet verengt.

Verengt?

We hebben veel gerealiseerd voor het carnaval en het zou spijtig zijn moest men ons afrekenen op de belofte van een loods. Ik ben nu elf jaar burgemeester en het is elf jaar dat we met het Schepencollege meedoen aan het carnaval. Meteen na de aanvang van mijn burgemeesterschap vroeg ik al mijn collega’s om er verkleed bij te lopen. We bezoeken ook eetfestijnen. We leven mee met de carnavalwereld en we zijn de carnavallisten heel genegen. Dat mag ook gezegd worden.

 

Interview 8 februari met Burgemeester Dirk Pieters
Interviewer Armand SERMON

 

Terug naar Startpagina verkiezingen

Terug naar voorpagina Luuper 2006 1, jrg 11, nr 21.