Terug naar Startpagina verkiezingen

 

We spraken met Dirk Deridder, Schepen en lijsttrekker van de Halse VLD

We hadden graag uw mening over enkele punten betreffende het Halse carnaval! U bent Schepen van de Stad Halle en waarschijnlijk lijsttrekker voor de VLD.

Ik denk dat ik al mag spreken als lijsttrekker alhoewel de lijst nog niet hekmaal rond is (op 16 februari) maar het programma is nog niet klaar. Dat is natuurlijk nog in volle opmaak en moet dan, goedgekeurd worden door het bestuur, de algemene vergadering en de leden van de VLD. Het zou onkies zijn van nu al te zeggen wat er in dat programma zal staan.

Ik heb in de vorige Luuper een artikel geschreven over de Halse politiek in de jaren voor de Eerste Wereldoorlog en daaruit blijkt dat de liberalen altijd de verdedigers waren van het Carnaval!

Ik wou daar eigenlijk onmiddellijk naar verwijzen! Onze partij staat zeer positief tegenover het carnaval en je moet gewoon eens gaan kijken naar wie ooit een mandaat had in onze partij of op onze lijst heeft gestaan. Er zijn heel gewezen Prinsen tussen. Bekend is ook Jean Jacmain die altijd de grote voorvechter geweest is van het Carnaval. Bij ons waren altijd mensen die het Carnaval meer dan genegen zijn. Ik denk ook aan Jos Appelmans en voor de oudere garde aan Paul Pierreux.

Welke visie heeft de VLD op het Halse carnaval? Hoe zien jullie de toekomst ervan? Ik verwijs ook naar de recente discussies over de evolutie naar een Festival!

De organisator van carnaval is Halattraction en wij hebben uiteraard die evolutie niet in de handen. We zijn gelukkig dat Halattraction dit doet en het goed doet! Moest deze organisatie niet langer bestaan zou de organisatie doorgeschoven worden naar de stad. Deze heeft dan toch niet die jarenlange ervaring.

En het zou misschien ook meer geld kosten moest de stad het allemaal zelf doen!

Dat is zeker. Ik zal maar zeggen dat het nog méér geld zou kosten dan nu aan de gemeenschap. Persoonlijk denk ik niet dat onze partij concrete ideeën formuleert rond die verdere evolutie. Als individu hebben we natuurlijk onze mening. Ik denk dat iedereen er zal mee akkoord gaan als we zeggen dat het Halse carnaval zijn eigen moet blijven. We moeten niet gaan kijken naar Aalst of naar andere voorbeelden. Het is inderdaad zo dat het tofste carnaval deze van de lokale gemeenschap is. Deze moet zeker niet boven het niveau van de stad en omgeving uitgroeien. In mijn ogen moet het carnaval zeker geen mastodont worden! Dat zou op de duur trouwens niet beheersbaar meer zijn. Wij staan achter de traditionele waarden ervan. Het moet een volksfeest zijn.

Indien jullie na de verkiezingen in het Schepencollege zitten, wat zal dan jullie politiek zijn rond het Halse carnaval?

We zullen natuurlijk moeten de uitslag van de verkiezingen afwachten om te weten of we bestuursverantwoordelijkheid zullen opnemen. Maar het is onze bedoeling, zoals alle andere politieke groeperingen, om in dat bestuur te komen. En dan zullen we ons beleid ter zake verder zetten. Onze politiek is altijd gericht geweest op samenwerking tussen stad en de organisator Halattraction. Ik wil toch benadrukken dat dit in de voorbij jaren zeer goed is verlopen. Veel stadsdiensten verlenen hun medewerking en dat zal in de toekomst zeer zeker het geval blijven. Ik denk aan politie, milieudiensten, opruimen vuilnis, de preventiediensten. We richten ons nooit rechtsreeks tot de groepen; Als we iets te zeggen hebben richten we ons tot Halattraction en voor ons is het belangrijk dat zij onze afspraken overbrengen naar de groepen.

Op een bepaald ogenblik was er wat onbehagen over de groepen die na de stoet met hun wagens bleven rondrijden. Deze waren soms niet volledig verzekerd. In samenspraak met Halattraction werd dit punt probleemloos opgelost. De carnavallisten zelf zijn tot het inzicht gekomen dat er niet verder zo kon. Er was niet enkel het risico maar het was gewoon tegen de wet. Dit moet zo verder kunnen. Goede afspraken met de stad en de politie zijn nodig. We zijn gelukkig gespaard gebleven van zware rellen tot nog toe want anders zouden sommigen het carnaval wel eens in vraag kunnen gaan stellen.

Voor al die zaken die U opnoemt bedraagt het budget van de stad is grosso modo een zes miljoen oude Belgische frank.

Dat is natuurlijk een raming want moeilijk te becijferen doordat de verschillende stadsdiensten dit binnen hun eigen budget doen. Maar het is effectief een zeer grote inspanning die we leveren. Financieel maar ook naar mankracht want die overuren die geklopt worden, moeten later dan weer ergens gerecupereerd worden. Dit is misschien soms nog meer belastend voor de werking van de stadsdiensten dan enkel en alleen het financiële plaatje.

Is er ook een winst voor de stad,

Ik denk dat we dit niet mogen zien in termen van winst. Als wij bijvoorbeeld op andere vlakken een dienstverlening uitbreiden gaan we ook niet kijken naar winst voor de stad. Wij willen bewust volksfeesten stimuleren en zeker ook de traditie van Halle als Carnavalstad in ere houden.

Ik denk dat onder de carnavalgroepen er een ruime tevredenheid is over de stadsdiensten. Maar het probleem dat altijd gesteld wordt is het bouwen van een werkhal voor de sjaars.

Dit is een zeer moeilijk punt. Dit heeft daarenboven te maken met de steeds strenger wordende wetgeving op het vlak van milieu. Zelfs als we een locatie zouden hebben, dan nog is het zeer de vraag of dit voor het uitoefenen van deze activiteiten geschikt is. Er wordt gewerkt met polyester en andere brandbare producten. Zal men daar ooit een milieuvergunning voor afleveren. Dit zou ook grote problemen opleveren naar verantwoordelijkheid toe over de uitbating van die zaal. Ik denk dat het niet correct zou zijn om beloftes te doen rond de bouw van een werkhal. De stad heeft niet direct een locatie ter beschikking, gronden zie ik ook niet.

In de toekomst zou het eventueel kunnen in het stadsgebied dat nu in ontwikkeling is: Nederhem. Maar de stad is om te beginnen al geen eigenaar van die gronden. Maar het probleem van de werkhallen lijkt soms overdreven. Uiteindelijk vinden de groepen dan toch ergens een plaats om te werken al is dat soms buiten Halle. Ik denk veeleer in de richting van een vorm van subsidiering van de huurkosten van de groepen.

Indien er ooit ergens een ongeluk gebeurt in een geïmproviseerde loods zal men toch ook met de vinger wijzen naar het stadsbestuur omwille van voorzieningen die er niet geweest zijn.

Ja! Dat is een zeer delicaat onderwerp. Polyester is natuurlijk een dankbaar product om mee te werken. En ik weet ook niet of er andere materialen ter beschikking staan om mee te boetseren. Men focust natuurlijk ook op die sjaars. Dit is het visitekaartje van elke groep. Ik denk niet dat het aan ons, politiekers, is om advies te geven aan de carnavallisten. Carnaval is nu juist dat het op de één of andere manier anarchistisch kan verlopen en dat is maar best zo. Ik denk dat Halattraction misschien wat minder de nadruk kan leggen op die grote sjaars. Men daar hangen grote prijzen aan vast en men voelt zich dan ook bijna verplicht in die richting te gaan werken. Iedereen dingt natuurlijk graag naar die hoofdprijs. Langs de andere kant wordt het carnavalsfeest ook gemaakt door de ambiance er rond en dus door de mensen.

U spreekt over Nederhem. Maar daar moet een evenementenhal komen voor de stad!

In combinatie met zo een evenementenhal op Nederhem kan misschien iets verwezenlijkt worden. Dit lijkt mij de enige mogelijkheid voor een werkhal. Wie gaat dat bouwen? Bedoeling is uiteraard dat de privé-ondernemingen er in meestappen. Indien die willen investeren, zal het ook moeten rendabel zijn. Er zullen dus inkomsten moeten komen uit deze hal. Zelfs indien dat zou kunnen opgelost worden, blijven we met het probleem van de milieuwetgeving.

Indien je het Halse Carnaval op zijn huidig hoog niveau wilt houden, zal er toch iets moeten gebeuren!

Voor wat dat punt betreft kunnen we ons licht gaan opsteken in Aalst. Daar is de situatie natuurlijk ook weer anders. Het gebeurt daar op een gans andere manier. Er is daar geen vereniging vergelijkbaar met Halattraction. De stad zelf organiseert daar alles. Maar daar is er inderdaad een stedelijke werkhal. Deze is gebouwd indertijd onder impuls van burgemeester Demaght die zeer carnaval-minded was. Ik weet niet hoe men daar de milieuwetgeving hanteert. Er moet over nagedacht worden en wat dat betreft moeten we zeker het warm water niet opnieuw uitvinden.

Als laatste vraag misschien. Wordt een werkhal in uw programma in geschreven?

Indien dit gebeurt zal het met de nodige omzichtigheid zijn want het is niet onze bedoeling zaken te beloven waarvan we op voorhand weten dat ze moeilijk te realiseren zijn op het vlak van vergunningen. Financieren is iets anders. Dan is het kwestie keuzes te maken. Indien men daar wil voor gaan dan zal men andere projecten moeten afvoeren. De VLD is wel tegen een verhoging van de belastingen om die hangaar te bouwen.

Moest U eventueel uitgenodigd worden tot een Schepencollege waar één van de deelnemende partijen opteert voor de bouw van een werkhal, wat zou dan uw houding zijn?

Iedereen zal wel voor een werkhal zijn! Niemand kan daar tegen zijn. Maar zeggen dat we er voor gaan dat is wat anders. Er moet altijd een concreet voorstel zijn. Waar? Op welke manier gaat men dit uitbaten? Hoeveel kost het? De directe betrokkenen zouden eens moeten samen gebracht worden. Er kunnen zich natuurlijk kansen voordoen. Ik denk aan een fabriekshal die vrijkomt.

Mogen we met enige hoop uitkijken naar uw verkiezingsprogramma?

Zeker! Je zal zeker onze ideeën en onze visie terugvinden in het verkiezingsprogramma.

 

Interview met Schepen Dirk Deridder,  Lijstrekker VLD
Interview door Armand SERMON
16 februari 2006.

 

Terug naar Startpagina verkiezingen

Terug naar voorpagina Luuper 2006 1, jrg 11, nr 21.