We spraken met Bertrand Demiddeleer, vertegenwoordiger en bestuurslid van de Halse SP.a

Wat ons interesseert is jullie programma ten opzichte van het Halse carnaval. Hoe ziet de SP.a de toekomst van ons carnaval?

Voor ons is het carnaval heel belangrijk. Het is een feest voor iedereen, zowel voor de carnavallist als voor de gewone burger. De carnavallisten hebben een grote liefde voor onze stad. Men leest dat in teksten van de liedjes, hoort dat bij de revue, bij alles. Carnaval is een belangrijk stuk volkscultuur. We hopen dus dat het, zeker na de perikelen bij Halattraction, verder de goede weg blijft opgaan. Het feest niet verdwijnen en het zal niet verdwijnen.

Maar we vragen ons soms af of de overheid geen oogje in het zeil moet houden, vooral na het gebeuren van vorig jaar. De overheid moet zich in principe niet bemoeien met de gang van zaken! Het is goed dat er een organisatie is die de stad kan platleggen en toch onafhankelijk is van het bestuur ervan. De draagkracht komt van de mensen zelf.

We houden van uit SP.a de komende evolutie sterk in het oog omwille de waarde ervan voor de mensen. Zowel het carnaval, als de Maria-processie, als de Paassoldaten zijn belangrijke evenementen en geven een grotere uitstraling aan de stad

De discussie binnen Halattraction ging niet enkel of voornamelijk over mensen maar vooral over hoe onze carnaval er moet uit zien. Festival of carnaval?

Voor ons was het op momenten een beetje te veel festival en wat te weinig carnaval. Er komen natuurlijk wel mensen naar Halle omwille van die optredens. Dat is goed voor de uitstraling. Maar ons carnaval moet nog meer dan elk ander feest aan het traditionele vasthouden. Daarmee moet men de mensen van binnen de stad aanspreken. De Paasprocessie gaat ook niet omschakelen naar rockmuziek omwille van de vernieuwing. Er is een traditie! Er is een evolutie, maar de kern moet blijven.

De samenhorigheid, het wij-gevoel moet blijven.

Het is wel zo dat men een bepaald publiek aantrekt met de zeer luide hedendaagse muziek op de Grote Markt maar er is ook een publiek dat niet meer komt wegens dat lawaai.

Als ik aan carnaval denk van twintig, dertig jaar geleden zie ik mensen die geen lid waren van de carnavalgemeenschap maar die afzakten naar het centrum en een pintje gingen drinken met kinderen en kleinkinderen. Dat is sterk verminderd, zeker ’s avonds. Is dat omwille van de muziek of is het nu eenmaal zo dat de mensen meer in zichzelf gekeerd zijn? Het zal wel alle twee zijn zeker.

De Grote Markt is duidelijk van een jeugdpubliek geworden. In de ring rond het centrum moet er terug leven komen. Dat is ook een opdracht voor de handelaars. Door een aantal politiereglementen is het natuurlijk moeilijk voor de groepen om nog de buitenwijken aan te doen met hun bestelwagens. En de sjaars zijn duidelijk te groot geworden om nog buiten de stoet rond te rijden.

Er treedt ook verzuring op. Er zijn mensen die al last hebben van het lawaai van spelende kinderen. Wat moet dat dan voor sommigen zijn wanneer er carnavalmuziek gespeeld wordt? De groepen gaan tegenwoordig niet meer rond. Ze pendelen tussen Essenbeek en de Lamme Guisj met misschien nog ergens een stop er tussenin. Dat is niet goed, daar moet iets aan gedaan worden, zodat de hele gemeenschap weer betrokken geraakt, van Essenbeek over Lembeek en Buizingen tot áán de Lamme Guisj.

Op de Grote Markt is elk gesprek onmogelijk. Zelfs de Luupers kunnen niet meer oversteken omwille van het lawaai en de onbereikbaarheid van de DJ’s in hun muziektoren. Het is een echt festival geworden waar carnavaleske noten moeilijk worden.

Er is heel wat kritiek geweest en ik denk dat ze bij Halattraction beseffen dat ze te ver gegaan zijn. Als Danny Meert de Gouden Mastel krijgt dan is dat toch een niet mis te verstane boodschap. Ik heb er niks op tegen dat op een zondagavond de Deurzakkers of een andere muziekgroep ambiance brengen. Op dat moment is dat ook carnaval. De Magicals, dat is wat anders. Een zeer goed optreden maar het paste helemaal niet in ons carnaval. Maar Halattraction is een zelfstandige VZW die al honderd jaar de zaak goed organiseert.

Er is ergens een verwarring gegroeid die ik regelmatig terug vind in de teksten, ook van Halattraction. De organisatie werd honderd jaar geleden een eerste keer opgericht maar organiseert het carnaval vanaf 1932, nadat het heropgericht werd. Dus een dikke zeventig jaar. Wat ook al respectabel is natuurlijk!

Ze doen het al lang, al is het geen honderd jaar. Hun geld komt in overgrote mate van de foor en niet enkel van carnaval. Dat heeft in 1932 bij de heroprichting de toenmalige burgemeester, Demaeght die zelf bestuurslid was, aan Halattraction geschonken om hun promotionele activiteiten te financieren.

Terug naar Startpagina verkiezingen

 

Binnen de socialistische partij zijn we van mening dat deze werkwijze zo voort kan op voorwaarde dat de inkomsten gebruikt worden voor een carnaval dat carnaval blijft. Ik hoor hier en daar wel andere geluiden want het gaat hier natuurlijk om belangrijke inkomsten die de gemeente derft.

Ik denk niet dat het gemeentebestuur het carnaval evengoed kan organiseren als dat Halattraction het doet.

Dat gebeurt wel in Aalst of in Binche maar voor ons is dat uitgesloten! Ik ben dikwijls niet akkoord met Halattraction maar proficiat voor de wijze waarop ze dit carnaval organiseren. Ieder jaar staat daar een organisatie die werkt.

Maar het accent moet blijven op de stoet en de groepen en de betrokkenheid van de bevolking. Bij Halattraction zijn er redelijke mensen. Ze zullen zelf begrijpen dat een aanpassing nodig is. De VZW heeft een primaire opdracht en die is niet om popfestivals te organiseren. De gemeente heeft daar eventueel een taak waar te nemen.

Indien de SP.a in het volgende gemeentebestuur zit, wat zullen dan de punten zijn die jullie gaan aanpakken?

Binnen de SP.a is men van mening dat de hangaar terug op de politieke agenda moet geplaatst worden. Al tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezing hebben we ons daarachter gesteld. De stad heeft ook een aantal stappen gezet op het vlak van de subsidiëring, maar op de vraag naar een hangaar is er nooit ingegaan. Binnen de SP.a is er een werkgroep die de realisatie ervan bestudeert. Bij zo een hangar hoort een prijskaartje maar dat is niet onoverkomelijk

Het voornaamste probleem is de inplanting. Men kan bouwen op een industriezone, ofwel in een zone voor gemeenschapsvoorzieningen. Op industriezones zoals Dassenveld of Stroppen zijn er misschien nog ruimtes die te klein zijn voor de industrie. Ideaal voor een nieuwbouw carnavalhangaar.

Er is ook het project Nederhem waar een zwembad voorzien is en dat is een goede zaak. Er wordt ook gepraat over een evenementenhal. Moeten we kiezen voor een evenementenhal of voor een hangar? We vinden alleszins dat het Vondel vrij goed zijn taak volbrengt en ook niet altijd afgeladen volloopt. We zien dus graag wat bijkomende investeringen in dat Vondel om deze zaal volwaardig uit te rusten. De ruimte op Nederhem willen we gebruiken voor een werkhal. Tegenstanders verwijzen naar de milieuwetgevingen omdat er natuurlijk allerlei producten zoals polyester zullen opgeslagen worden. We vinden die tegenwerpingen niet echt fundamenteel. Wij vinden het eerder spijtig dat onze groepen uit Halle wegtrekken en dat is een verlies voor onze Horeca en de het Halse gemeenschapsleven. Carnaval heeft de bedoeling mensen naar Halle te trekken en niet omgekeerd.

Met de SP.a in het stadsbestuur komt er zeker een carnavalhangar?

We gaan er alleszins zeker voor zorgen dat dit punt terug op de politieke agenda komt.

Maken jullie daar een punt van bij een eventuele deelname aan een coalitie?

Indien wij in het bestuur zitten, komt er zeker een gesprek daarover bij de coalitievorming. Vorige gemeenteraadsverkiezing is dat even opgekomen en nadien is er geen letter meer over gesproken geweest. Men is bezig met en Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan en die hangaar moet er in voorzien worden.

Dat gaat geld kosten!

In Halle zijn er tal van voorbeelden waarbij de stad de grond in erfpacht geeft en de organisatie of vereniging zelf instaat voor de realisatie van het bouwproject. Denk maar even aan Start 65 of  de St.-Veroonsturnkring uit Lembeek.

Er kan dus iets geregeld worden. Er moet een overeenkomst gemaakt worden tussen het stadsbestuur en de toekomstige beheerders van deze werkhal. Er kan een lening afgesloten worden die terugbetaald wordt met de huurgelden. Dit hebben we vroeger al berekend. Het hoeft de burger, die niet geïnteresseerd is in het carnaval, niet te belasten.

Er zal ook een beheerraad moeten gemaakt worden. Daar moeten vertegenwoordigers van het stadsbestuur in zitten, de gebruikers-groepen zelf, ook Halattraction en natuurlijk ook individuelen die bij het carnaval betrokken zijn.

 

Interview 27 januari 2006 met Bertrand Demiddeleer
Interviewer Armand SERMON

 

Terug naar Startpagina verkiezingen

Terug naar voorpagina Luuper 2006 1, jrg 11, nr 21.