Terug Startpagina 2005 nr 2

 

Hoe mooten we dat Hals wei schrêven. Alleman zêt eet anders. Op onze websaaite verwijzen we naar de Brabantse voorkeursspelling: In deze tekst schrijven we dus (of probeire we):

ê zoals we uitspreken air (Nederlands) père (Frans)

 

De Prinsj en
de Prinstepoljste

 

Luc Pieters is de nieuwe voorzitter van Tastendeuvel en opvolger van Mark Destrijcker en Boeing Vandenbohede. We gingen op bezoek!

 

U bent de nieuwe voorzitter van Tastendeuvel, ook wel de Prinstepoljste Sosjeteit van de stad genoemd?

Er zijn er nog! Ik denk aan de Skoenstje Sosjeteit of de Orde van de Prinsjessen. Er zijn de miniprinsen met de Orde van de Mini-Tastendeuvel, de Orde van de Senioren en De Orde van de Hofmaarschalken en de Hofdames.

 

Voor sommige carnavalisten en voor de meeste Hallenaren zullen die namen wel klinken als Sjinoes?

Moe de Prinsjen van Tastendeuvel zijn toch wel gekost in de stad. Onze Orde werd gesticht op Elf November 1972. Alle Prinsjen van het Halse carnaval zijn in principe opgenomen. Tastendeuvel is een parodie op Tastevin, de Franse genootschappen die degustaties organiseren met grote wijnen. Tastendeuvel proeft van den Deuvel, het Halse bier.

Als verse Prinsj wordt ge nu de Prinstepoljste van de Prinsjen. Dat was rap?

Ik werd Prinsj in 2003 maar dat ik nu al verkozen werd tot voorzitter is wel onnozel gekomen. Ik had me geen kandidaat gesteld maar de Den Boeing was geen kandidoot nemi. De verkiezing begint en ik heb direct een aantal stemmen. Pas op! Ik had niet eens voor men eigen gestemd. Toen vroegen ze: “Wilde ga da zên”. Ik twijfelde want ik voel me wreed joenk bij Tastendeuvel. En na een tweede stemronde had ik de meeste stemmen!

 

Prins Luc met sleutels van de Stad

 

Jullie gebruiken wel moeilijke woorden. De Neuje Prinsj wordt op 11 november “geïntroniseerd” in de Orde.

Ja! Dat betekent hetzelfde als opnemen in de Orde. Het feit dat ge een aantal preuven moetsj doon. Ba maa was dat plezant. Ze zoeken in uw verleden en bij mij vonden ze schapen. Als slager heb ik een aantal schapen lopen en als preuf moest ik vier botten en een aantal schapen meebrengen naar de intronisoese. Ik bracht dus “laarzen “ mee want in Halle zijn dat botten. En als schapen had ik enkele vrienden mee die gemaskerd waren als schaap. Ik moest nog een leeke zingen en de geschiedenis van de Orde een beetje kennen.

De intronisoese begon ‘s morgens in de stad om 8u30 en om 11u11 moesten we bij Herman zijn. Onderweg werden de nodige proeven afgelegd zoals oen ’t stadspark, oen ne kafei of in ne kaffei.

 

Intronisoese van Veerle en Danny op 10 en 1 november

 

 Voorzitter Tastendeuvel betekent dat ge uit uw groep wat weggetrokken wordt?

Nie spesioel, ik blijf altijd lid van de Gebeure. Met carnaval goen ik wel moeten keezen. De zaterdag is den dag van Tastendeuvel en ook ’s avonds gaat onze Orde op stap. De zondag vui de noen goen kik mei met de Neuje Prinsj en met de Gilles moe noe de noon goen ik mee met de Gebeure. De Tastendeuvel heeft wel een eigen groep in de stoet. Dat wordt wel een moeilijke keuze.

 

De oude garde is niet opgestapt door verzuren??

Het is tegenwoordig in Halle de gewoentsje maar bij ons was dat niet het geval. Het is gewoon de normale aflossing van de wacht zonder verzuring. Op die vergaderingen wordt wat afgelachen. We geiven wel ne kie ne steik onder woeter moe als de doe nie kent mei lachen? Hoe straf dat de pikuure oek zein! Anders zou de giene Prinsj zijn.

Ik goen probeire ne gooie voorzitter te zijn en de Lorre, de Prinsj van verleie joer is secretaris geworden. De Werner blijft op post als penningmeester maar voor de rest is het vernieuwing. Het bestuur wordt nu uitgemaakt door drie Prinsjen van de leste vijf joer. We kennen mekander goed, we verstoen mekandere goed, dus we goen goe samenwerken en ons goed amuseiren.

 

Wat zijn je tofste momenten bij Tastendeuvel?

Voe ma persuunlijk was dat de moment da ‘k opgenomen werd in de Orde en zeker het moment dat ge a madolle krijgt. Het jaar nadien kon ik ook 33 joer Tastendeuvel meimoken. Bij Tastendeuvel hebben we anders niet zoveel activiteiten. Er is den 11ste november, er is de Carnaval en de week voordien ons Fuif Alles of Niks.

Heel tof zijn de buitensteedse bezoeken waar ge veel volk leert kennen zoals in Dilbeek, Ninove, Leuven, Tienen. Die bezoeken doe je met een aantal Prinsjen en doedeu kende makandere goed. In die andere steden kinnen ze a oek en wordt ge goed ontvangen.

 

Als Neuje Prinsj had je meer belevenissen?

Als Prinsj est t’ skoensjte moment as ge eut a tonne komt. Moe dên zijt de nog nie bij Tastendeuvel, dat is pas in november dat ge er bij komt. Als Prinsj heb ik wel altijd alle groepen gedaan. Ik heb alle groepen bezocht. Altijd meegewerkt aan de optredens van de Luupers, met de Gilles op stap geweist. Ik paas dat ik ouveral geweest ben en dat ik als Prinsj gedaan heb wat ik moest doen.

 

Een drukke agenda dus!

Met carnaval had ik problemen. Ik heb een winkel en ’s morgens moet ik vroeg beginnen. De laatste week voor Carnaval ben ik overal op bezoek geweest, naar alle duupen van de sjaars, persconferenties heej en doe en dan blijven plekken. Tegen zaterdag was ik al redelijk moe want veel te weinig geslapen. De zaterdag “moest” ik tot de laatste blijven, dat ging nie anders.

Het weekend zelf is van hiej noe doe. Ge wedtsj eun betsje gelêfd op da moment. Ge moet een programma afwerken. En dan op zaterdagavond zoude moeten kunnen zeggen: “Ik goe noer heus.” Moe ge gaat nog neki naar uwe groep en dên nog eun stapke met Tastendeuvel.

En dên nog dat het eur veranderde. In plosj van twie was het in iene kie draa eure. Wei eun eur minder. Dên paasde: “Het es na toch al draa eure en oen vijf eure kommen ze ma hoele.” Ik ben dên moe blêve hange in de Lamme Gisj.

 

Vermoeiende dagen maar steun van de familie

 

De Gilles zijn je dan komen ophalen?

Op zondagmorgen kwamen de Gilles ma al hoelen oen 5u11. Ge moetsj nie vuil sloopen. Ik ben zelfs nie goen sloopen, Ik hem nen doesj gepakt en ben weer vertrokken. Ik ben die morgen vertrokken met Jef VDW van de Gilles. Ba Jef was dat de grote ontvangst met de trommels en champagne. De ballekes stonde geried. En van doe noe La Petite Fabrique en zoe voesj.

Ik ben ervan overtuigd dat ik van de joer als voorzitter van Tastendeuvel dat weer ga doen. Zondagmorgen wei met de Neuje Prinsj mee gaan. Dat es ien van de tofste momenten.

Uiteraard toch een poer eure goen sloopen. Want die zondagavond op den tribune heeft zich dat wel gewrouken. Eigenlijk moest ik gaan zitten, moe ik ben blijven rechtstaan en blijven dansen. ’t Ging nie goen anders voe wakker te blijven. Ik heb staan springen vantêt me men uugen too moe ‘k bleif toch voesjdoen.

 

Ge zijt nu diep in de veertig. Valt dat nog mee dat springen en dansen? Den Ditsj heeft wel wat minder lentes maar die sprong als Prinsj ook zo al rond! De Halse Prinsjen zijn altijd zeer sympathiek geweest maar de laatste jaren zijn ze toch wel extra actief.

De verkiezingen hebben dat meegebracht. De Prinsjen van de laatste jaren komen uit een carnavalgroep. En dat geeft een toffe sfeer. Ik zeg gie koed van d’ander zenne. De manier van verkiezen doet er wel veel aan.

 

Prinsj Luk bij de Gebeure en bij de Verbranding

 

Wat waren de topmomenten van je Prinsjen-carrière?

Er zijn er veel geweest. Er was mijn receptie op het stadhuis op carnavalzaterdag. Met als finale de komst van de Luupers en hun muziek: tien trommelaars, vijftien blazers. Vollen bak. En dan zingen van de Kikker.

Het hardste moment voe ne Prinsj es de verbranding van de maandagavond. Het spelleke es eut,’t es wei gedoen. Hiel emotioneel en nie allien ba maa! Ik rappeleir ma den Ditsj die oek ne krop in zijn kèel had. Da es een tieken dat het tof geweist es.

 

Hoe gaat dat eigenlijk in die Tonne. Gij zit daar de ganse tijd in?

Vroeger zat de Prinsj d’er in vanaf bouven Sintsje Roukes. Na de leste tijd vanaf de brugge van de voet. De Lange Stieweg deu en de Met op, een halfuurke tot draa kotére. Vuil plosj es doe nie in en tes doe tomelijk doenker in.

 

Eigenlijk een moment van bezinning. Ge kon wat uitrusten na de zware dagen?

De andere Prinsjen have a wel wakker. Ze kommen doe altijd ne kie op de Tonne kloppen. Ge zitsj doe nie op a gemak. De spanning stêgt dên hoe keutter dat ge op de Met komt.

Uit de Tonne kommen op zaterdag en de speech is ook indrukwekkend. Den Burgemiester krijgt op dat moment altijd een opdracht van de Prinsj. Da was men broer. Ik regeerde op dat moment over de stad en, de burgemeester, men breu, werd werkluus. Ik had voor hem draa schoopen mei uit mijn stal. Ik had herdersklieren mei en ne stok en overhandigde hem zijn schoopen. En hij kost er zên plan mei trekken. Hij stond doe.

 

 

Hoe is je carnaval-carrière begonnen?

Ik hem hiel me lêve carnaval geveed, paas ik. Van als ik klein was. Als individueel. Vanaf men tien jaar heb ik geen enkele carnaval overgeslagen. Wij woonden in het centrum van de stad. dên wordt ge automatisch door de microbe gebeten.

Ik zei soms: “Vanavond blijf ik thuis. Maar ge hoort de groepen passeren. Als de Gilles passeiden dan begon ik al te springen in de winkel. Dat is muziek waarop dat ge niet kunt stille staan. Daarna liep ik mee met de Gebeure, moe ik was nog geen lid. Ik verkliedsje ma en gink gewoon mei. Ik had er veel kameraden. De zondagavond na de stoet ging ik weer mee en zo kwam ik in de groep.

 

Welke functie heb je in je carnavalgroep?

Ik was altijd gewoon lid maar nu ben ook ondervoorzitter. Ik ben geen meeloper. Ik probeer altijd iets te doen ook als gewoon lid. Waar ik kan helpen, spring ik in. Ook nu nog. Als eederien zên stientje bijdraagt, heb je een toffe groep en dat is zo bij de Gebeure. We zijn met zo een vijfenveertig waarvan een harde kern van een tiental mannen maar ook vrouwen want die zorgen voor de kostuums. Bij de mannen komen er alle dagen sjaren en ge hebt er die maar één keer komen. Werk, familie, sociaal leven en andere zaken laten niet toe dat alleman der alle dagen is. Alle hulp is welkom, ook van iemand die maar eene keer komt. De familie moet akkoord gaan dat ge alle dagen komt sjaren. Dat es niet altijd evident als ge vraa en kinneren hetsj.

 

 

Groepsmedewerking was essentieel bij de Prinsjenverkiezing?

Als deij niet meiwerken vergetsj het moe. Op de dag van de verkiezing moest ik als proef voor ijs zorgen. Ik weet nemi hoeveel duizend kilo ik op korte tijd bij elkaar had. Ik paas dat ik draa of veerduizend kilo ijs bijeenkreeg. Mêne groep es doeveu tot in Brussel gereije; restaurants, cafés, de Fantasia, alle kanten.

Ge moetsj oek zeen dat ge eun netwerk hebt. Mijn Prinsjes was niet van de Gebuere. Die haar groep stond er ook achter. Dat zijn al twee groepen en dan nog enkele andere groepen die je steunen. Zo gaat het om er te geraken. De voorbereiding is belangrijk. Op de moment dat we de proeven wisten, moest ik één telefoon doen en onmiddellijk werden tien andere telefoons verwittigd van de opdracht. Tien verenigingen die met carnaval niets te maken hadden, schoten ook in actie: een toneelgroep, een turnvereniging. In Vlezenbeek zijn alle spelers van een voetbalclub beginnen rondrijden. Zo ‘n proeven zijn belangrijk want zo trek je de bevolking van Halle en omstreken mee, ook de niet-carnavalisten.

 

Prinsj Luc es gebrouwe        Prinsj Luc op stap met de Luupers

 

 

Ondanks de zware selectie bij de verkiezing komen toch altijd zeer populaire kandidaten naar buiten?

Er is een tijd geweest dat grote middenstanders Prinsj werden. Er was toen veel geld nodig om een verkiezing te winnen. Nu is het een democratische verkiezing met proeven en ge moet daarbij veel sjanse hebben. Ge hoort al op voorhand zeggen wie kans maakt maar tenslotte zijn het de proeven die beslissen.

Daarenboven tellen ook de zaalstemmen en het ophalen van in mijn geval ijs of andere zaken. Dat vraagt veel volk, dus Oenhang. Daarom zorgen de Prinsjen die echt willen verkozen worden voor een grote Oenhang.

 

De carnaval in Halle bereikt grote groepen mensen?

Als Prinsj heb je de mogelijkheid om het verschil te zien met andere steden. Ge zeet overal den ambiaance, de carnaval, het gebeuren. Eén ding kundsje zwet op wit stellen, Halle vindsje neeverans nie, neeverans: nie in Leuven, nie in Tienen, nie in Dilbeek, nie in Ninove.

 

Als Prinsj heb je wel minder tijd voor je groep?

Ik hem geprobeid alle groepen een paar keren te bezoeken. Maar als het mogelijk was ging ik toch elke avond nog eens binnen in mijne groep. Zelfs zonder mee te sjaren ging ik minstens goedendag zeggen. Da wedjse geapprecijeid. Ge zêt dank zei eule verkozen en lotsj dat zeen oek al kundje niet helpen.

De Gebeure hebben draa Prinsjen op vijf joer: Werner, ikke en naa Danny. Nie dat de Gebeure erom doen, want ge zijt telkens een medewerker kwijt. Het is puur toeval. Na zal het wel ienkele joeren gedoen zijn. De huidige Prinsj Danny droomde al twintig jaar om Prinsj te worden.

 

Bij een interview met Den Ditsj hoorde ik hem zeggen dat het een jeugddroom was om Prinsj te worden. En Lorre sprak ook al lang over deze droom. Of droomt iedereen hier om Prinsj te worden?

Over nen andere zijn droom kan ik niet klappen. Van als ik joenk was hem ik altijd gezegd dat ik wilde Prinsj Karnaval worden. Men breu dane zaa altijd dat em wildsje Burgemiester weren en ik zaa Prinsj. Da was vanaf we jong waren, misschien zeven of acht jaar. Op den duur zei ik: “Den dag da gaa burgemiester wedsj, were ekik Prinsj Karnaval.” En dat is dên oek uit gekommen.

 

Armand SERMON  Triangel op de Stieweg     30 oktober 2005

 

 

Klisjer & stoffen

VERITAS

Sylvie LEESTMANS

BASILIEKSTRAAT 118 HALLE 356 26 88

 

BOETIEK WILLY

HERENKLEDIJ

BASILIEKSTRAAT 119 HALLE 356 34 98

 

IN 'T BOERINNEKE

LiNGERIE ONDERGOED

BASILIEKSTRAAT 16 HALLE 356 50 13

 

DEMANET

Tel: 02 356 55 14

BASILIEKSTR. 55 HALLE Fax: 361 27 35

 

IN 'T ZENNEKE

LEROY STEENS

BASILIEKSTRAAT 80 HALLE 356 55 78

 

A'KSENT

SPECIAALZAAK DAMESMODE

BRUSSELSESTWG 15 HALLE 361 53 60

 

HET INSTITUUTJE

CHRIS DENIJS

HONDZOCHTSTR. 27 A BELLINGEN 361 16 39

 

ERIK HERENKAPPER

VCOOR GROOT EN KLEIN

HOORNSTRAAT 4 HALLE

 

DEVOS BVBA

SCHOENEN MEPHISTO

KLINKAERT 3 HALLE 356 60 69

 

HAUTE COIFFURE INN

Hugo FAUVILLE

QUETSTSTROYELN 36 HALLE 356 88 65

 

 

 

Terug Startpagina 2005 nr 2